TTIP: Què, qui, com?

3406087735_097cfaa241_o_zps903e2424 (1)

L’acord bilateral de comerç i inversió entre els EUA i la UE, conegut per les seves sigles en anglès com a TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) és un dels temes més importants a tractar en la nova legislatura del Parlament Europeu.

El TTIP representa la culminació d’un acord entre dues regions – la UE i els EUA – que en el seu conjunt sumen el 60% del PIB mundial i reuneixen més de 1000 milions d’habitants. Per tant, les conseqüències afectaran directament a bona part de la població mundial de forma directa, sense comptar els efectes col·laterals sobre altres regions i el conjunt de l’economia mundial.

Les principals raons que s’esgrimeixen per al llançament de l’acord són: que promourà el desenvolupament econòmic, facilitarà el comerç a través de l’homogeneïtzació de les regulacions de cada regió, millorarà la competitivitat, facilitarà a les empreses (tant multinacionals com PIMES) la seva activitat i com a conseqüència, crearà nous llocs de treball, etc.

Des del punt de vista geopolític, s’argumenta que les dues parts implicades en l’acord tenen interès en mantenir el seu perfil com a actors globals en un escenari en què els BRICS estan guanyant posicions, i que la millor manera de fer-ho és mitjançant una aliança que ajudi a sumar forces.

Per altra banda, diferents arguments crítics qüestionen tant el procés com els propis objectius del Tractat. En aquest sentit, diverses organitzacions i activistes d’arreu del món han criticat l’existència d’una gran opacitat en les rondes de negociacions i d’un biaix en el filtre d’informació que arriba a la ciutadania. S’apunta que l’acord defensa majoritàriament els interessos de les grans multinacionals i corporacions i posa en perill la posició dels consumidors i la ciutadania. O que l’entrada en vigor de l’acord pot suposar una privatització de serveis bàsics com la salut, i pot comportar una seriosa amenaça als fonaments del model de benestar europeu.

Des de la Fundació Catalunya Europa es vol contribuir al seguiment imparcial i informat de les negociacions i debats que s’estan duent a terme al voltant del TTIP. Així, des d’aquest blog es vol sistematitzar i divulgar informació i coneixement rellevant per a donar a conèixer al públic expert, però també a la ciutadania en general, quins són els principals temes que s’estan debatent, quin és el paper real i els interessos que representa cada actor implicat, quin és el modus operandi, la forma en què s’estan desenvolupant les negociacions i quins són els temes d’interès públic que s’estan tractant. Amb una atenció especial a les repercussions i lectures que es fan des de Catalunya, i així donar compliment al mandat de la FCE d’apropar la realitat europea a Catalunya, i viceversa.

Consulteu els últims posts:

El dilema de les inversions amenaça el TTIP, per Roger Guiu

7a Ronda de negociacions del TTIP

El TTIP, des del prisma alemany

El TTIP, en perspectiva britànica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Blog d'informació sobre la 8a legislatura europea

%d bloggers like this: