El Parlament Europeu ha d’aprovar la nominació del candidat a la Presidència de la Comissió (per majoria absoluta) i dels futurs comissaris (per majoria simple).
b) Poder legislatiu del Parlament
Procediment legislatiu ordinari. El procés de “codecisió” entre el Parlament i el Consell. Com funciona? – a iniciativa de la Comissió, el Parlament conjuntament amb el Consell, té el poder d’aprovar els textos legislatius. El Parlament pot aprovar-los, rebutjar-los o proposar esmenes.
Procediment de consulta
Procediment d’aprovació (procediment legislatiu especial) (article 289 ap 2 del Tractat de funcionament de la Unió Europea) El Consell té el poder de legislar en alguns àmbits determinats i de vegades, depenent de quin sigui l’àmbit, el Parlament té dret a veto.
Dret d’iniciativa El Parlament pot proposar el desenvolupament de nova legislació a la Comissió.
c) Poder pressupostari del Parlament
El Parlament, juntament amb el Consell, té el poder de decidir sobre el pressupost de la Unió.
Voleu saber quant ha invertit la UE en el vostre territori i en què s’han dedicat els fons? Consulteu aquest enllaç que conté una infografia sobre el pressupost.
d) Control democràtic i competències de supervisió
Per tal de garantir la rendició de comptes democràtica, el parlament desenvolupa funcions de control polític de les institucions europees. Aquesta tasca es porta a terme mitjançant:
Designació de càrrecs a altres institucions
Nomenament de la Comissió, audiències amb el Comitè Executiu del BCE, audiència amb candidats al Tribunal de Comptes i nomenament del Defensor del Poble.
Control parlamentari del Banc Central Europeu
Investigacions parlamentàries
Preguntes parlamentàries a totes les institucions de la UE
e) Política exterior i drets humans
L’Alta Representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC) té l’obligació de comparèixer davant del Parlament, a més d’informar-lo de les qüestions més rellevants en política exterior. L’aprovació del Parlament tambè és necessària en qüestions relatives a l’ampliació de la Unió i la signatura de tractats internacionals.
f) Peticions
Tots els ciutadans de la Unió Europea tenen dret a presentar peticions davant al Parlament Europeu i a recòrrer al Defensor del Poble Europeu.