La UE no escolta la veu dels ciutadans, suficientment

És cert que el conjunt de dirigents polítics, els funcionaris europeus, uns més que altres, i el conjunt d’entitats i persones que treballen per a una millor comunicació de l’Europa institucional amb la ciutadania, fan esforços per a aconseguir aquesta connexió, però els resultats demostren que no és suficient el que s’està fent.

La ciutadania està més informada que mai, gràcies als mitjans de comunicació tradicionals i noves eines de comunicació. Les persones del món acadèmic i professionals que treballen al voltant de la Unió Europea, expliquen que segueix essent un ens difícil d’explicar i comprendre.

Tot i les campanyes iniciades per a millorar aquesta connexió ciutadana, les eleccions al Parlament Europeu demostraran un cop més que la participació serà baixa i els debats seran, segurament, en clau nacional.

La gran oportunitat dels nous eurodiputats electes al Parlament Europeu serà establir les bases per unes reformes a fons de molts aspectes que evidenciïn que anem cap a una estructura federal paneuropea. Mentre això no sigui així, els ciutadans dels països membres, seguiran pensant en una UE distant i poc atractiva.

La novetat anunciada per aquestes eleccions en relació a la elecció del President de la Comissió, és una bona notícia, però tímida. A banda, segons com resulti escollit finalment el President de la Comissió, es podria entendre com un nou frau a la il·lusió de democratitzar la Unió.

Max VivesFierro és director de la Fundació Catalunya Europa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Blog d'informació sobre la 8a legislatura europea

%d bloggers like this: