Serà la UE capaç d’impulsar la recuperació econòmica?

La crisi econòmica i financera que va començar el 2009 ha posat de manifest les ineficiències de la governança econòmica de la Unió Europea. Les asimetries dins l’espai econòmic europeu i la resposta tardana de les institucions comunitàries amb l’aplicació de polítiques de reducció del dèficit (davant l’endeutament insostenible dels Estats Membres) ha contribuït al qüestionament de la solidesa del projecte econòmic europeu, fins fa poc considerat un dels èxits de la integració europea.

Cinc anys després, el continent encara es troba en una situació econòmica fràgil, amb nivells de creixement molt desiguals i greus problemes de deute públic i desocupació. Les polítiques d’austeritat impulsades pel Banc Central Europeu, la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional s’han traduït en mesures que han afectat negativament el benestar dels ciutadans, posant en risc la cohesió social i creant noves fractures entre els Estats Membres. Realment ens beneficia participar en el projecte europeu? Quines alternatives existeixen?

A pocs dies de les properes eleccions al Parlament Europeu, us plantegem les següents preguntes per al debat:
La Unió Econòmica és realment ineficaç? És necessària la creació d’una política fiscal europea? En quina mesura les institucions europees poden impulsar la creació d’ocupació? Es troba el Model Social Europeu en risc?


Els destacats europarlamentaris Guy Verhofstadt (liberal) i Daniel Cohn-Bendit (verds) ho avisaven al seu manifest ¡Por Europa!: “l’essència de la crisi actual és que l’euro és incompatible amb l’existència de vells Estats-nació i, per tant, o bé es crea un Estat federal europeu i apareix una Europa post-nacional, o la moneda comuna ha de desaparèixer”.

Roger Guiu,
co-fundador del blog col·lectiu d’economia internacional ‘eKonomicus’

Llegiu la seva intervenció aquí


La crisi ha provocat la modificació de la política econòmica de la UE, impulsant la coordinació fiscal i el control pressupostari dels estats membres i, fins i tot, s’han fet passes sòlides cap a una unió bancària. Això ens ha de portar a una autèntica política econòmica i monetària única, que doni estabilitat i eviti les situacions que ens han portat a la crisi. A més, per impulsar l’economia productiva, convindria relaxar les polítiques d’austeritat i apostar per les de creixement.

Xavier Ferrer,
Doctor per la UB, Economista i politòleg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Blog d'informació sobre la 8a legislatura europea

%d bloggers like this: