Escolta la UE la veu dels seus ciutadans?

El dèficit democràtic a les institucions europees ha estat reconegut per la pròpia Unió Europea, que ha intentat corregir-lo mitjançant les successives reformes dels Tractats. No obstant això, el context actual està dominat per la desafecció democràtica i l’abstenció electoral com a elements característics.

Paradoxalment, la ciutadania està cada vegada més ben formada i informada, i davant la “impotència democràtica” de les institucions estatals per donar resposta a les seves demandes, demanda més eficàcia, transparència i control democràtic i més governança econòmica a Europa. L’actual context de crisi política i econòmica ha propiciat que els ciutadans es mobilitzin i qüestionin la legitimitat dels seus governants: fins a quin punt ens representen? Es pot millorar aquest sistema democràtic? Hi ha alternatives? És Europa part del problema o part de la solució?

Amb aquest teló de fons, us plantegem el debat: Escolta la UE la veu dels seus ciutadans? Per abordar qüestions com les que segueixen:

Són les properes eleccions una oportunitat real per a millorar els vincles entre la ciutadania i les institucions europees? Poden les institucions dotar-se de legitimitat democràtica sense l’existència d’un “demos” europeu? El Parlament que sorgeixi de les properes eleccions, serà més legítim? Més representatiu? Més eficaç?


“A nivell comparatiu, probablement l’escolten molt més que les institucions que curiosament considerem com més ‘representatives’, les quals pateixen rècords de desconfiança i descrèdit. “

Dídac Gutiérrez-Peris,
expert en política i govern de la Unió Europea i investigador associat a la FCE

Llegiu la seva intervenció aquí


“El conjunt de dirigents polítics, els funcionaris europeus, uns més que altres, i el conjunt d’entitats i persones que treballen per a una millor comunicació de l’Europa institucional amb la ciutadania, fan esforços per a aconseguir aquesta connexió, però els resultats demostren que no és suficient el que s’està fent”
Max Vives-Fierro,
director de la Fundació Catalunya Europa

Llegiu la seva intervenció aquí


“El Parlament Europeu (PE) és tant legítim com l’espanyol, el català, el francès o el Bundestag. És més, resulta bastant més legítim i democràtic que molts senats d’estats membres (com el Bundesrat alemany o el propi Sénat francès) que ningú qüestiona.”
Joan Colom i Naval,
President del Consell Català del Moviment Europeu

Llegiu la seva intervenció aquí


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Blog d'informació sobre la 8a legislatura europea

%d bloggers like this: