Comportament electoral

Participació electoral

La participació a les eleccions europees ha caigut de manera sostinguda des de les primeres eleccions de 1979, tot i que les competències del Parlament Europeu s’han incrementat de forma progressiva fins a l’actualitat.

En el cas espanyol, es reprodueix la tendència comunitària. Desprès de l’eufòria europeista inicial a finals dels anys ‘80, la participació electoral es va situar al 60% i des de llavors ha decrescut fins a situar-se al 44% (36% a Catalunya) en les darreres eleccions de 2009.

Per a més informació, consulteu:

Turnout at European Parliament elections is likely to continue to decline in the coming decades (Yosef Bhatti i Kasper Møller Hansen) 

Addressing youth absenteeism in European elections (Luis Bouza)

Participación ciudadana en las elecciones europeas – Informe CECU


Intenció de vot

Per a conèixer de forma constant i actualitzada quina podria ser la composició del proper Parlament Europeu, us recomanem consultar les webs PollWatch2014 (en l’àmbit europeu) i EuropeanVoice (en l’àmbit estatal) on podreu trobar sondeigs i enquestes en relació amb  les properes eleccions.


Opinió pública i institucions

L’Eurobaròmetre realitza enquestes periòdiques i especials per tal de conèixer quina és la percepció ciutadana europea. En concret, resulta de particular interès la seva enquesta estàndard sobre opinió pública a nivell europeu, on hi trobem un apartat dedicat a aspectes polítics (pàgina 54 en endavant).

A més a més, l’Eurobaròmetre va elaborar un estudi especial en el que intenta conèixer quina és la posició dels ciutadans de cara a les properes eleccions.

Em clau estatal, us recomanem la lectura de l’article Participación y elecciones europeas: ¿un plebiscito encubierto? (Dídac Gutiérrez)

public_opinion_0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Blog d'informació sobre la 8a legislatura europea

%d bloggers like this: