El TTIP des del prisma alemany

Alemanya està vivint intensament el procés de negociacions del TTIP. És un dels països que més té a dir: Molt dinàmic comercialment, amb un rol hegemònic en l’economia europea, i amb una societat civil molt activa. 

Alemanya és actualment el país més poblat i ric de la Unió Europea amb més de 80 milions d’habitants i amb el PIB més elevat de la regió segons dades de l’Eurostat. A més, comercialment, és el tercer major exportador mundial, i la relació amb els EUA és especialment intensa: Per a Alemanya, els EUA representa un important destí de les seves exportacions, mentre que per als EUA, Alemanya representa el principal soci europeu amb una xifra de volum comercial molt significativa.

Dit això, és evident que Alemanya ha estat un dels grans impulsors del TTIP i un dels grans interessats en que les relacions s’estrenyin encara més. Les principals motivacions són l’augment de llocs de treball, l’expansió econòmica, l’enfortiment de l’aliança Atlàntica i l’entrada al mercat automobilístic americà,  com apunta el think tank online Atlantic Community per explicar la postura germànica.

D’ençà de l’inici de les rondes de negociacions a començaments del 2013, s’ha especulat força sobre el paper que jugarà Alemanya en la presa de decisions i influència que tindrà en la configuració final del tractat, i són diversos els think tanks i consultores que ho posen de relleu. (la firma consultora alemanya Bohnen Kallmorgen & Partner presenta un interessant position paper).

L’executiu alemany, el Deutsche Bundesregierung, s’ha posicionat a favor del tractat, com a mesura per incentivar el comerç i impulsar el desenvolupament econòmic, tal i com es recull en declaracions de la canciller Angela Merkel.

Tot i que la postura oficial de la coalició de govern, i per extensió, dels partits UDC i PSD, es pro TTIP, els principals partits de l’oposició, com els Verds, es mostren força crítics i actius fent campanya en contra, com mostra aquesta notícia sobre unes filtracions publicades pels europarlamentaris alemanys verds. Per la seva partDie Linke, també ha endegat campanyes en contra l’acord. Altres partits més minoritaris, però amb importància com el partit pirata, també s’han mostrat molt actius, han engegat campanyes i han promogut manifestacions en contra. En definitiva, el país alemany s’ha caracteritzat per un nivell alt de manifestació, segons informa el Suddeutsche Zeitung, el diari de subscripció, de caire liberal, amb més tirada nacional .

D’altra banda, a part de l’actitud adoptada pel govern federal, la societat civil també s’ha posicionat al respecte. A més de les creixents queixes en relació a un procés de negociacions que es descriu com a poc transparent, que fins i tot ha portat a la Defensora del Poble Europeu, Emily O’Reilly,  a diversos experts i acadèmics, i a varis mitjans de comunicació (com la revista Der Spiegel) a denunciar-ho públicament, la societat alemanya s’ha mostrat crítica amb l’evolució i el contingut de les negociacions. Preocupa la sensació que l’acord serveix essencialment a l’interès de les empreses, i en concret preocupa l’assumpte de l’ISDS (la capacitat de les empreses d’anar a judici en contra els estats) com expressa l’economista Christopher Scherrer a una entrevista realitzada a la ràdio pública Deutsche Welle. Un altre assumpte que ha causat gran revolt, i que ha resultat en nombroses manifestacions, està relacionat amb la indústria agroalimentària, i en concret, amb els processos de desinfecció del pollastre als EUA, que exportaria aquest producte a Europa.

Tanmateix, el resultats d’un estudi d’enquestes realitzades a ciutadans alemanys i nord-americans per part del think tank estatunidenc PEW Research Center, en col·laboració amb la Bertelsmann Foundation i la North American Arm of Bertelsmann Foundation, mostra entre les seves conclusions, que existeix, darrere d’una primera impressió de suport, una sensació d’incertesa i confusió, traduïda en escepticisme, per part de la població alemanya en front al TTIP . Tot i que la població alemanya recolza i reconeix la importància del comerç, i que tant americans com germànics consideren el TTIP beneficiós pel país, no obstant, està bastant estesa la sensació, més entre alemanys que entre americans, de que certs continguts dins del tractat s’haurien de revisar.

Altres veus crítiques vénen relacionades amb les conseqüències negatives que el tractat pot tenir, a efectes col·laterals, en les petites economies, sobretot dels països més empobrits, com apunta l’ONG alemana Bröt fur Die Welt.

Els debats estan oberts i tot i que els interessos econòmics són molt potents, altres qüestions com els estàndards de consum, les proteccions dels consumidors dins del contingut del tractat, a més a més de la naturalesa de les negociacions, es plantegen com a temes cardinals i als quals la societat alemanya dóna molta importància. Veurem com continuen els esdeveniments.

En definitiva, el debat al país teutó està totalment viu i obert, on existeixen moltes posicions confrontades i interessos en joc. Tanmateix, l’activitat tant de think tanks com d’organitzacions activistes està contribuint a que el seguiment sigui bastant potent, tant per part dels media com de la societat civil. Veurem com continuen els esdeveniments.

Anuncis

One thought on “El TTIP des del prisma alemany”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s