El TTIP, en perspectiva britànica

Al Regne Unit s’està produïnt molta polèmica en torn del TTIP, especialment pel que fa al debat sobre si el National Health Service, el sistema de salut pública, ha de formar part dels àmbits de negociació del tractat. 

El Regne Unit és, per la seva economia i poder polític, un dels actors principals en el marc de la Unió Europea (tercer país amb més producció segons dades de l’Eurostat) . Destaca també el seu poder comercial, sent el desè major exportador mundial. I no menys important és la seva relació amb els EUA, que és el seu soci inversor principal, fet que repercuteix en la creació de més d’un milió de llocs de treball a cada banda de l’atlàntic, segons anuncia a la seva web, l’organització lobbista British American Business.

En relació al TTIP, La postura governamental és a dia d’avui força favorable a tirar endavant amb les negociacions i així ho demostra la pàgina web del govern que ha publicat durant aquests mesos diversos documents que defensen el contingut i les bondats de l’acord en termes de creació de nous llocs de treball com a resultat d’un augment de l’intercanvi comercial en un context on les barreres i aranzels siguin menors.

Per la seva banda, el parlament també s’ha posicionat. Tant a la House of Lords, la càmara alta, com la House of Commons, la càmara baixa, que presenten varies publicacions a les seves webs, els debats sobre què s’ha d’incloure i què no a l’acord protagonitzen les sessions plenàries.

Tot i que existeix cert consens entre els partits i la societat civil sobre els avantatges que comportaria el TTIP per a l’economia britànica, hi ha certs temes que provoquen encara molta controvèrsia. La principal discussió se centra en la possibilitat que el NHS (National Health Service), el servei públic de sanitats’inclogui en el paquet de continguts a negociar.

L’amenaça de privatitzar un bé públic i tant elemental com la salut ha generat molt de ressò entre la ciutadania, i tant sindicats com ONGs s’han pronunciat totalment en contra de l’adopció de mesures en aquest àmbit, com el sindicat Unite , el més gran del país en número d’afiliats, 1.500.000, que ha alertat de les conseqüències irreversibles de la privatització. Diversos grups i organitzacions ciutadanes també s’han fet notar: denúncies en contra la privatització, com les de Patients4NHS, o recollides de signatures, com l’endegada a la web de l’organització activista 38 Degrees.

També la coneguda ONG londinenca War on Want, una de les més actives en l’onada de protestes i crítiques, té disponible a la seva web informació detallada sobre el seu posicionament crític, com iniciatives per fer campanya o publicacions que posen en dubte les previsions econòmiques que preveuen els estudis que publiquen els defensors del TTIP.

Entre els principals mitjans de comunicació escrits, el TTIP també és un tema de debat recurrent. El columnista George Monbiot, del The Guardian, ha publicat força material crític, i el The Daily Telegraph se’n va fer ressò en el seu moment publicant un estudi de l’Atlantic Council, un think tank nord-americà, produït en col·laboració amb l’ambaixada anglesa als EUA.

Segons els comunicats i les compareixences realitzades fins ara, el govern del conservador Cameron no té intenció d’excloure el NHS de les negociacions, però el missatge oficial és que no es modificarà el servei de salut, tot això en el marc d’un context marcat pel malestar que produeix el caràcter opac de les negociacions.

La figura del govern més vinculada al procés de negociacions, i que s’està convertint en una de les cares més visibles d’ençà es va començar a tractar l’assumpte als media, és el ministre de Comerç Dan Livingston. Ell ha defensat obertament el procés de negociacions i s’ha desfet de les crítiques adduint que són resultat d’una mala interpretació de les voluntats dels negociadors .  A més, ha intentat restar importància al cas del NHS (Livingston també defensa obertament el cas de l’ISDS o Investor-State Dispute Settlement, la possibilitat que una companyia pugui demandar a un estat).

Vist com es presenta l’ escenari al Regne Unit, sembla que encara queda molt camí per recòrrer en les negociacions del Tractat i molts debats pendents de resoldre tant en l’àmbit institucional com entre el conjunt de la ciutadana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s