Migració i política de desenvolupament, a la campanya electoral.

En els últims anys, Europa s’ha convertit en receptor de fluxos migratoris de persones que busquen millors condicions de vida, tot i ser tradicionalment continent exportador d’emigrants. Aquest fenomen migratori va propiciar que estats membres de la UE com França, Itàlia, Grècia o Espanya, impulsessin el debat a les institucions europees, amb la finalitat de buscar una resposta conjunta.

Davant les properes eleccions europees, els partits polítics intenten trobar l’equilibri entre el debat europeu (quina estratègia vol adoptar Europa?) i la postura nacional dels estats en aquest àmbit. Euroactiv presenta una interessant anàlisi que explica les diverses propostes dels candidats a eurodiputats, que engloben des de la promoció d’un sistema d’immigració legal a nivell europeu fins a l’augment de polítiques de cooperació al desenvolupament.

Actualment, la UE és el major donant en termes d’ajuda al desenvolupament (prop del 50% de l’ajuda global), en part gràcies a la solidaritat com a un dels principis rectors de la Unió Europea. Amb la situació de crisi econòmica i la precarització de part de la societat europea, diversos grups polítics han qüestionat el manteniment d’aquest tipus de polítiques. Paral·lelament, la pressió migratòria als països del sud s’ha incrementat de manera notable durant els últims anys, traslladant una urgent necessitat de reacció a les institucions comunitàries. Les eleccions europees es presenten com una oportunitat per a que els ciutadans expressin en quina direcció ha de continuar la política europea de cooperació i desenvolupament i si és necessari impulsar una política comuna sobre migració i asil.

Per a més informació sobre aquest tema, us recomanem llegir l’article “La solidaridad como valor de la democràcia europea”, publicat a El País, i l’article d’opinió d’Olivier Consolo, director de CONCORD, titulat “Is EU Development Policy heading in right direction?”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s