Actualment, una de les preocupacions ciutadanes més grans és la crisi econòmica i social que s’ha instaurat en el continent des de 2009. Tot i les limitades competències del Parlament Europeu en l’àmbit econòmic, les eleccions europees es presenten com un referèndum sobre el rumb de les polítiques microeconòmiques dels estats membres, determinades i influenciades cada vegada més per les institucions comunitàries.
A continuació, us proposem l’article “El dramático deterioro de la España y de la Europa Social” de Vicenç Navarro, catedràtic de Ciència Política i Polítiques Públiques de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), publicat a Publico.es. Aquest article explica en primer lloc en quina situació macroeconòmica es troba la Unió Europea. Seguidament, analitza cap a quins aspectes econòmics (deute públic, mercat de treball, per exemple) s’han orientat les principals respostes polítiques per impulsar la sortida de la crisi. Per últim, reflexiona sobre aquestes polítiques i les seves conseqüències sobre el model social europeu.
Per a més informació sobre com l’augment del deute públic, les altes taxes d’atur i pobresa, i les limitacions a l’accés a l’educació posen en risc el creixement a llarg termini i l’estabilitat política i social, consulteu el policy brief “Europe’s social problem and its implications for economic growth”, publicat pel think tank Bruegel.